wtorek, 16 kwietnia 2013

...zupa na wynos...odc.1

kolejną zupą z mięsem, zignorowałam zapracowanych wegetarian, jutro się poprawię obiecuję...



kubek zupy nr 2: soczewicowy gulasz z szynką



składniki:


2 litry wody
2-3 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 marchewki
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
10 dkg zielonej soczewicy
5 dkg ziaren orkiszu lub pszenicy
pomidory z puszki lub mały koncentrat pomidorowy
ok. 15-20 dkg dobrej jakości szynki, (ja użyłam mięsa z pieczonej golonki) pokrojonej w kostkę
sporą garść szpinaku
2 liście laurowe
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka natki pietruszki
kilka listków świeżej bazylii
pieprz i sól



w garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojoną cebulę, liść laurowy, smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się lekko zarumieni, zalewamy zawartość garnka dwoma litrami zimnej wody, dodajemy soczewicę, zagotowujemy, dodajemy ziarno orkiszu i pomidory z puszki, następnie świeży tymianek, dwie marchewki pokrojone w kostkę, wciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku, przyprawiamy szczyptą pieprzu, po czym dodajemy mięso, doprawiamy solą do smaku, gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica i ziarna będą miękkie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kilka listków świeżej bazylii i garść posiekanego szpinaku, gotujemy przez jeszcze ok 2 min i zdejmujemy z ognia, rozlewamy do kubków zapracowanym, życząc im smacznego i miłego dnia, a jeszcze bardziej życząc im by zwolnili czasem i odpoczęli, nie tylko podczas snu ;)

( przepis wg pięciu przemian )





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz