czwartek, 21 lutego 2013

Kawa naturalna gotowana




Cudowny sposób na przyrządzenie kawy idealnej gdy zimno, wietrznie i pada, czyli na wyspie dzień jak co dzień od kilku już miesięcy,
wyglądamy jej wszyscy, zaklinamy, uchylamy nawet czasem okna by złapać nieśmiałe promyki słońca, które czasem odważą się przebić przez gęste chmury, ale widać na wiosnę jeszcze nie pora...cierpliwości, powtarzam sobie, a póki co zagotuję sobie kawę...


(przepis wg pięciu przemian, B.Kuligowskiej-Dudek)

w niewielkim rondelku zagotować

0,5 litra wody i dodać
2 łyżeczki mielonej kawy ( jeśli ktoś woli mocniejszą dodać więcej, ja dodaję 2 łyżki stołowe)
szczyptę cynamonu
szczyptę kardamonu

gotować ok 3 min, zdjąć z ognia i dodać

1 łyżkę zimnej wody
kilka kropli soku z cytryny
ew. dosłodzić cukrem/syropem z agawy/miodem


gotowanie sprawia, że kawa działa mniej drażniąco na żołądek, rozgrzewa, osusza, pobudza Qi serca


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz