wtorek, 26 lutego 2013

Tofu



dostałam dziś od Asi cudne zawiniątko - domowej roboty tofu!
do tej pory nie mogę wyjść z podziwu jakie to pyszne i przede wszystkim łatwe do zrobienia!
a w smaku nie porównywalnie lepsze od tego, które do tej pory kupowałyśmy w sklepie

dokopałam się w półce z książkami mojej starej, jeszcze z pięknych czasów studenckich, książki "Soja w naszej kuchni" M. Zemankowa, kiedyś dużo z niej gotowałam, nigdy natomiast nie przyszło mi do głowy zabrać się za zrobienie tofu, może właśnie przyszedł czas - gdy okazuje się, że to wcale nie takie trudne?


zaczynamy od przygotowania mleka sojowego, instrukcja wg powyższej książki:

"(...) robimy je z suchej fasoli sojowej w następujący sposób: szklankę umytych ziaren moczymy w trzech szklankach wody przez noc.Odcedzamy i mielemy na drobno w maszynce do mięsa. Dodajemy 3 szklanki wody, mieszamy i gotujemy stale mieszając przez 20 min. Przecedzamy przez gęste sito lub płótno. Płyn wlewamy do garna z podwójnym dnem i gotujemy przez 30 min. Pozostawiamy do ostygnięcia. Pozostałości w postaci miazgi, okara, nadaje się do potraw słodkich i słonych z różnymi dodatkami. Mleko sojowe można również przyrządzić z mąki sojowej w następujący sposób: do szklanki mąki sojowej dodajemy 4 szklanki wody, dobrze mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny by się ustało. Następnie gotujemy na łagodnym ogniu przez pół godziny, przecedzamy, doprawiamy do smaku szczyptą soli i dodajemy pół łyżeczki miodu."

twaróg sojowy tofu

" Mleko sojowe jeszcze ciepłe umieszczamy w ciepłym miejscu i pozostawiamy na drugi dzień, by skisło, podobnie jak mleko krowie. Na drugi dzień dobrze je wyciskamy przez ściereczkę i przyciskamy na kilka godzin."


przepis Asi z gotowego mleka sojowego, należy wybrać to niesłodzone

mleko zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy na czubku łyżeczki płatków nigari, cały czas dokładnie mieszając. gdy mleko zacznie się ścinać i zmieni konsystencję na "twarogową", zdejmujemy z ognia, odcedzamy na sitku wyłożonym ściereczką muślinową, przyciskamy i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia

pyszne zawiniątko gotowe!

nigari - jest naturalnym produktem uzyskiwanym z soli morskiej, polecany jako źródło łatwo przyswajalnego magnezu




no i najważniejsze, upewnijcie się, że soja, której używacie, nie jest modyfikowana genetycznie!




1 komentarz: