poniedziałek, 25 lutego 2013

Mleko ryżowe



pić mleko krowie, czy nie pić ?

zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy picia mleka przedstawiliby nam setki argumentów potwierdzających ich teorię, ja jednak nie mam zamiaru udowadniać, która z nich jest prawdziwa, a która nie,
uważam, iż każdy kto choć trochę umie, a przede wszystkich chce, słuchać swojego organizmu, sam znajdzie odpowiedź, czy mleko krowie mu służy, czy też szkodzi,
obserwujcie więc jak czujecie się po wypiciu mleka, zaufajcie sobie!

ja mleka krowiego nie używam właściwie w ogóle, zastępuję je pysznymi mlekami alternatywnymi, sojowym, ryżowym, kokosowy, owsianym - tymi dostępnymi w sklepach, a także tymi, które można zrobić samemu, wbrew pozorom jest to dziecinnie proste

do przyrządzenia mleka ryżowego potrzebujemy:

5 łyżek ryżu
2 litry wody
laska wanilii lub dwie łyżeczki esencji waniliowej
dwie łyżki cukru / ew. ksylitolu, suropu z agawy, lub kilka kropli stewii
szczypta soli
kilka kropli soki z cytryny
szczypta imbiru

do garnka wsypujemy ryż, zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na możliwie minimalny, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, łyżkę gorącej wody, następnie dosładzamy (nie jest to konieczne), dodajemy laskę wanilii, niewielką szczyptę imbiru, przykrywamy garnek i gotujemy do momentu aż ryż się rozgotuje,
ściągamy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia, następnie blendujemy dokładnie, sprawdzamy czy konsystencja nas satysfakcjonuje, ewentualnie rozcieńczamy delikatnie wodą,

mleko można przechowywać w lodówce do pięciu dni

świetnie smakuje z musli, można robić na nim owsiankę, dodać truskawki i zmiksować na koktajl, lub zrobić mleko kakaowe,

(przepis wg pięciu przemian)



1 komentarz:

  1. o, właśnie takiego przepisu szukałam- łatwy i tani :)
    Chciałam dziś kupić gotowe mleko, ale jak zobaczyłam jego cenę i przypomniałam sobie cenę ryżu za 1kg, to od razu pomyślałam, że pewnie jakiś dobry blogowicz pomoże mi taniej zaspokoić tę potrzebę. Zrobię jutro!Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń