sobota, 23 lutego 2013

Muffinki orkiszowe



nie mogę jeść cukru,
nie mogę jeść białej mąki,
musiałam wykluczyć z diety również drożdże...
i wszystko byłoby ok bo dieta to arcyzdrowa, bez wahania polecam ją każdemu tylko...tak strasznie chce mi się jakiegoś ciasta! ciasteczka! bułeczki! mmmm...muffinka?!

oto i muffinek

mega pyszny
mega zdrowy
bez cukru, a jakże słodki

Składniki:

1 dynia (użyłam dyni piżmowej - butternut squash)
300 g mąki orkiszowej
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
90 g masła (stopionego)
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczkę esencji waniliowej (jeśli ktoś jest na diecie bez cukrowej należy upewnić się czy esencja nie zawiera cukru)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
szczypta soli
odrobina oleju słonecznikowego


odpalamy piekarnik, w tym czasie obieramy dynię, pozbawiamy ją nasion, kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę z odrobiną oleju, pieczemy w temp. ok 180 C do miękkości, ok. 40-50 min, następnie ugniatamy ją na jednolitą masę widelcem lub ugniataczką do ziemniaków, odstawiamy do ostygnięcia,

do miski przesiewamy mąkę, dobrze jest przesiać ją dwa, trzy razy - dzięki temu ciasto będzie bardziej pulchne,
dodajemy kolejno - jogurt, szczyptę kurkumy, ugniecioną dynię, jajko, cynamon, esencję waniliową, stopione masło, szczyptę imbiru, sodę (najlepiej przesiać przez siteczko) i szczyptę soli

wyrabiamy ciasto dokładnie, przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy w temp. 180 C ok 30 min.

(przepis wg pięciu przemian)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz