wtorek, 19 lutego 2013

Syrop imbirowy





za oknem już nieco jaśniej, słoneczniej...
dzień robi się dłuższy,
i choć nadal chłodno - w powietrzu czuć już wiosnę!

póki co, rozgrzewam się innym, korzenno - imbirowym słońcem w butelce,

syrop imbirowy jest świetnym dodatkiem do herbaty czy piwa,

w chłodne dni należy, zaparzyć ulubioną herbatkę, dolać syropu imbirowego - uwaga mocno rozgrzewający!
i cieszyć się słońcem - póki co tym z butelki


Potrzebujemy:
( przepis wg pięciu przemian )

1kg imbiru
1litr zimnej wody
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
szczyptę kurkumy
2 laski cynamonu
0,5 kg cukru/ lub syropu z agawy/miodu wg uznania
4 goździki
szczyptę gałki muszkatołowej

imbir obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach - przekładamy do garnka,
zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy kolejno - sok z cytryny, małą szczyptę kurkumy, dwie laski cynamonu, cukier, 4 goździki i szczyptę gałki muszkatołowej, gotujemy na małym ogniu przez ok 20 min. następnie odstawiamy wywar na kilka godzin, 
po czym przecedzamy przez gęste sitko, można je dodatkowo wyłożyć ściereczką - syrop będzie wtedy bardziej klarowny i rozlewamy do butelek,
otrzymamy ok litra syropu - rozgrzewająca rozkosz!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz