piątek, 26 kwietnia 2013

szarlotka domowa



są takie przepisy, które przynależą do domu od zawsze, nikt się nawet nie zastanawia skąd się wzięły, czy to od babci, prababci, cioci, koleżanki mamy z pracy, po prostu są, były i będą,
jednym z takich przepisów, które pamiętam i recytuję bezbłędnie, obudzona w środku nocy jest przepis na szarlotkę, najlepsza wychodzi w domu w Sadku, nie wiedzieć czemu...może to z powodu miłości szarlotki do dobrych jabłek?





składniki:

1/2 kg mąki
15 dkg cukru
1 margaryna
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy lub łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka mielonego cynamonu
cukier puder do posypania



do miski przesiewamy mąkę, dodajemy dwie łyżki śmietany, jajko, żółtko, margarynę,15 dkg cukru, cukier lub ekstrakt waniliowy, przesiewamy przez sitko proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagniatamy ciasto po czym wkładamy do lodówki na pół godziny, w tym czasie obieramy jabłka, kroimy drobno na plasterki, przesmażamy w rondelku z cynamonem, aż jabłka lekko zmiękną,
wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy 2/3 ciasta, rozwałkowujemy, wykładamy spód blaszki, nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach, wykładamy jabłka, resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 50 min, 
przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, pyszne również z kulką lodów waniliowych, mmm...












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz