wtorek, 23 kwietnia 2013

...zupa na wynos...odc. 5


kubek zupy nr 6: marchew, słodki ziemniak, czerwona soczewica, z kleksem żurawinowym




w powietrzu czuję majówkę, zdecydowanie! już się zbliża!
pamiętam ten zapach z dzieciństwa, do delektowania się tylko w tym okresie roku, szczególnie przyjemny i wyczuwalny o zmierzchu, gdzie jeszcze lekko ciepłe powietrze zaczyna mieszać się z chłodem nadchodzącej nocy, ziemia jest wilgotna, chłodna i soczysta,
a zieleń buzuje, szaleje, rośnie, rozwija się, maluje niekończącym się wachlarzem odcieni, pracuje na dwie zmiany bez wytchnienia, i co rano nas zaskakuje coraz to piękniejszym, pełniejszym, dojrzalszym obrazem!
kocham maj, nie tylko dlatego, że są wtedy moje urodziny, a może dlatego są właśnie wtedy?
do maja i świętowania kolejnej wiosny jeszcze chwilę, a teraz czas na kolejną pyszną zupkę,


w kubeczku dziś bardzo słonecznie i ciepło, zupa krem na pomarańczowo z żurawinowym kleksem, który na zdjęciu akurat zanurkował...


składniki:

zupa

1 duży słodki ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
4 duże marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
1 duża czerwona cebula, posiekana
ok. 50 g czerwonej soczewicy
2 l wody
1 szklanka mleka sojowego (ew. krowiego)
szczypta: kurkumy, papryki ostrej, pieprzu, ziaren kopru włoskiego
ok. 1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki octu balsamicznego


żurawinowy sos: ( opcjonalnie)

szklanka świeżej żurawiny ( użyłam żurawiny ze słoiczka )
mała czerwona cebula
1/4szklanki gorącej wody
łyżka octu balsamicznego
łyżka cukru
szczypta soli
łyżka oleju roślinnego

zupa
w garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone marchewkę i ziemniak - dusić ok 15 min mieszając od czasu do czasu, po czym dodajemy posiekaną cebulę, ziarna kopru włoskiego i szczyptę papryki ostrej, dusimy kolejne kilka minut, żeby cebula zmiękła i lekko się zarumieniła, następnie zalewamy zimną wodą i miksujemy na krem, doprawiamy sosem sojowym i solą do smaku dodajemy soczewicę i zagotowujemy, kiedy soczewica będzie miękka doprawiamy octem balsamicznym, szczyptą kurkumy, dolewamy szklankę mleka i gotujemy jeszcze kilka minut

sos
do rondelka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, aż się zezłoci, dodajemy szczyptę soli, żurawinę, ocet, dolewamy gorącą wodę i cukier, dusimy wszystko, aż smaki się połączą i sos się zredukuje, nakładamy łyżką kleksy na każdą porcję zupy,

na zdrowie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz