poniedziałek, 22 kwietnia 2013

...zupa na wynos...odc.4



kubek zupy nr 5: na zielono - cukinia, por, szpinak, pesto bazyliowe jako kropka nad i




dziś zielono, soczyście, ciepło i mokro oczywiście - tak u mnie w ogrodzie, wiosennie i inspirująco,
a w kubeczku, zielony szpinak z zieloną cukinią i porem też zielonym, okraszone bazyliowym pesto, mega pyszna zupka, wszyscy mile widziani na O'Dea's Road, tam gdzie w godzinie lanczu drzwi się nie zamykają i można spotkać innych zapracowanych, których dawno nie widzieliśmy, bośmy strasznie zabiegani...:)))


składniki:

2 małe cukinie, pokrojone w kostkę
2 pory, pokrojone drobno
2 garści świeżego szpinaku
2 duże ziemniaki, obrane, pokroje w kostkę
2 łyżki oliwy
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1 łyżka listków świeżej bazylii
50 g quinoa
1 szklanka mleka sojowego ( lub krowiego )
2 litry wody 
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu do smaku
1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego


w garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cukinię i ziemniaki, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 min. następnie dodajemy pokrojonego pora, dusimy kolejne 10 min. mieszając od czasu do czasu by warzywa się nie przypaliły, dolewamy zimną wodę, natkę pietruszki, połowę świeżej bazylię i szpinak, doprawiamy szczyptą pieprzu, solą i sosem sojowym do smaku, miksujemy zupę na krem, następnie dodajemy kaszę quinoa i sok z cytryny lub ocet jabłkowy, resztę świeżej bazylii i mleko, gotujemy na minimalnym ogniu ok. 15 min, aż quinoa zmięknie i wypuści biały ogonek, 

biegnąc, zatrzymujemy się na kwadrans, głęboko oddychamy przeponą, bierzemy ulubiony kubeczek,
podajemy z kleksem bazyliowego pesto, 

na zdrowie!


( przepis wg pięciu przemian )







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz