czwartek, 18 kwietnia 2013

...zupa na wynos...odc.2




kubek zupy nr 3: dynia, słodki ziemniak, papryka 
                             






składniki:


zupa:
1 mała dynia
2 słodkie ziemniaki
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 pietruszka
ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka świeżego tymianku
szczypta pieprzu, chili, kurkumy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 litry wody
sok z cytryny
ok. 50 g nasion dyni

jogurt paprykowy:
2 czerwone papryki
mały jogurt naturalny
sok z cytryny

pietruszkowe czipsy:
2 duże pietruszki
olej


dynię, ziemniaki, marchewkę i jedną pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku skropione olejem, aż się lekko zarumienią, pozostałe dwie pietruszki kroimy w cienkie plasterki a' la czipsy, odkładamy na bok aby przeschły, 4 papryki myjemy, kroimy na połówki, wycinamy gniazda nasienne, układamy na blaszce skórką do góry, polewamy delikatnie olejem i również pieczemy w piekarniku, aż skórka się solidnie przypiecze, wtedy wyciągamy z piekarnika i obieramy dokładnie ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki,
w garnku do gotującej się wody, dodajemy upieczoną dynie, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy szczyptę soli, dwie łyżki koncentratu pomidorowego, tymianek i połowę z upieczonych papryk, doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu, odrobiną chili i sosem sojowym, następnie dodajemy sok z cytryny i szczyptę kurkumy, gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą zupełnie miękkie i miksujemy na gładki krem,


do przybrania ( ewentualnie ):

jogurt, 2 upieczone papryki i sok z cytryny miksujemy na gładką masę

pietruszkowe czipsy smażymy na oleju, na lekko brązowy kolor, osuszamy na ręczniku papierowym

zupę podajemy z kleksem jogurtowym na wierzchu, posypaną pietruszkowymi czipsami i zrumienionymi na suchej patelni pestkami dyni,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz