czwartek, 14 marca 2013

domowe masło z orzechów nerkowca







sukcesem dobrego masła z orzechów nerkowca jest, jak się okazuje, dobry blender/malakser,
musimy miksować orzechy przynajmniej 15 min aby uzyskać odpowiednio gładką konsystencję, nie każdy blender to wytrzymuje, jak się przekonałam dzisiaj...
zatem jeśli jesteśmy w posiadaniu dobrej, szybkiej, wystarczająco mocnej maszyny powinno się udać,

nie jest to masło wierną kopią tego ze sklepu, ale efekt który uzyskałam, jest zadowalający,
zrobiłam je w wersji słodkiej, z lekką nutką wanilii, będzie dobrym dodatkiem do kruchych ciasteczek, czy orkiszowych krakersów,

lista składników jest niezwykle krótka:

250 g orzechów nerkowca
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ksylitolu/ lub cukru, syropu z agawy

wystarczy umieścić wszystko w blenderze i  miksować minimum 15 min, do uzyskania gładkiej, maślanej konsystencji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz