sukcesem dobrego masła z orzechów nerkowca jest, jak się okazuje, dobry blender/malakser,
musimy miksować orzechy przynajmniej 15 min aby uzyskać odpowiednio gładką konsystencję, nie każdy blender to wytrzymuje, jak się przekonałam dzisiaj...
zatem jeśli jesteśmy w posiadaniu dobrej, szybkiej, wystarczająco mocnej maszyny powinno się udać,
nie jest to masło wierną kopią tego ze sklepu, ale efekt który uzyskałam, jest zadowalający,
zrobiłam je w wersji słodkiej, z lekką nutką wanilii, będzie dobrym dodatkiem do kruchych ciasteczek, czy orkiszowych krakersów,
lista składników jest niezwykle krótka:
250 g orzechów nerkowca
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ksylitolu/ lub cukru, syropu z agawy
wystarczy umieścić wszystko w blenderze i miksować minimum 15 min, do uzyskania gładkiej, maślanej konsystencji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz