niedziela, 3 marca 2013

Dziękuję wam brzozy

dziękuję wam brzozy za ksylitol! dzięki niemu wszyscy, którzy kochają słodycz w ustach, a nie mogą używać cukru, nie są skazani jedynie na wyobrażanie sobie tej chwilki przyjemności:)


ksylitol - jest naturalnym słodzikiem najczęściej wytwarzanym z drewna brzozy, finowie nazywają go "brzozowym cukrem", wyglądem i smakiem rzeczywiście przypomina zwykły cukier, jednak na organizm działa zupełnie inaczej:



  • jest metabolizowany przy minimalnym udziale insuliny, dzięki czemu ma indeks glikemiczny dziesięciokrotnie niższy od sacharozy, jest zatem bezpieczny dla diabetyków,
  • posiada prawie dwa razy mniej kalorii,
  • zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając tym samym konsystencję kości,
  • wzmacnia rewitalizację szkliwa zębowego, jednocześnie hamuje rozwój próchnicy,
  • jest skutecznym środkiem przeciwko bakteriom jelit np. helicobacter pylori,
  • ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków, m.in. Candida albicans, w przewodzie pokarmowym,
  • zmniejsza łaknienie na cukier,
  • ma działanie antybakteryjne, dzięki czemu podnosi ogólną odporność organizmu,




dla wszystkich, którzy z różnych powodów nie mogą cukru, a nie mogą obejść się bez słodkiego deseru od czasu do czasu, przepis na ciasteczka z marchewki i migdałów:

składniki:

2 białka
150 g ksylitolu (lub cukru)
200 g obranej marchewki
200 g zmielonych migdałów
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g mąki orkiszowej razowej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta goździków
szczypta imbiru
szczypta kurkumy
szczypta soli


ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo ksylitol, ubijamy pianę dotąd, aż ksylitol się rozpuści,
do dużej miski ścieramy marchewkę, dodajemy zmielone migdały, cynamon, szczyptę imbiru i goździków, następnie szczyptę soli i proszek do pieczenia, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę kurkumy, mieszamy wszystkie suche składniki dokładnie, po czym stopniowo dodajemy ubitą pianę, mieszając delikatnie,
 na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżeczką małe stożki, zostawiamy na godzinę, żeby przeschły i wtedy wkładamy do piekarnika, ustawionego na temperaturę 180 C na ok 20 - 25 min

( przepis wg pięciu przemian, inspirowany przepisem św. Hildegardy )









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz